Sunday, February 13, 2011

Kisah malam2 Sebelum Lahirnya Sayyidul-Anam

Bismillahir-Rahmanir-Rahim
Assalamu 'alaikum warahmatullah wabarakatuh...

Cerita ni saya jumpa dalam Profile Haqqani Maulid Ensemble, salah satu kumpulan Maulid yg saya minati, kalau siapa yang perasan, kumpulan ini pernah membuat persembahan di rancangan Al-Kuliyyah.
Walau apa pun, back to the point. Kisah kelahiran Baginda Muhammad SAW ini memang membuatkan hati terasa sangat-sangat GEMBIRA....  Selawat dan Salam ke atas Baginda & Ahli Keluarganya.

Enjoy Reading It  =)

Diriwayatkan dari Imam Shihabuddin Ahmad bin Hajar Al-Haitami Asy-syafi’i di dalam kitabnya “An-ni’matul Kubraa’alal Aalam” di halaman 61.

Telah disebutkan bahwa sesungguhnya pada bulan ke sembilan kehamilan Sayyidah Aminah (Rabiul Awwal) saat hari-hari kelahiran Baginda Nabi Muhammad saw sudah semakin mendekati, Allah swt semakin melimpahkan bermacam anugerahNya kepada keada Sayyidah Aminah mulai tanggal 1 hingga malam tanggal 12 Rabiul Awwal malam kelahiran Al-Musthofa Muhammad saw.

Pada Malam Pertama (ke 1) :
Allah swt melimpahkan segala kedamaian dan ketentraman yang luar biasa sehingga beliau (ibunda Nabi Muhammad saw), Sayyidah Aminah merasakan ketenangan dan kesejukan jiwa yang belum pernah dirasakan sebelumnya.
Pada malam ke 2 :
Datang seruan berita gembira kepada ibunda Nabi Muhammad saw yang menyatakan dirinya akan mendapati anugerah yang luar biasa dari Allah swt.
Pada malam ke 3 :
Datang seruan memanggil “Wahai Aminah… sudah dekat saat engkau melahirkan Nabi yang agung dan mulia, Muhammad Rasulullah saw yang senantiasa memuji dan bersyukur kepada Allah swt.”
Pada malam ke 4 :
Sayyidah Aminah mendengar seruan beraneka ragam tasbih para malaikat secara nyata dan jelas.
Pada malam ke 5 :
Sayyidah Aminah bermimpi dengan Nabi Allah Ibrahim as.
Pada malam ke 6 :
Sayyidah Aminah melihat cahaya Nabi Muhammad saw memenuhi alam semesta.
Pada malam ke 7 :
Sayyidah Aminah melihat para malaikat silih berganti saling berdatangan mengunjungi kediamannya membawa kabar gembira sehingga kebahagiaan dan kedamaian semakin memuncak.
Pada malam ke 8 :
Sayyidah Aminah mendengar seruan memanggil dimana-mana, suara tersebut terdengar dengan jelas mengumandangkan “Bahagialah wahai seluruh penghuni alam semesta, telah dekat kelahiran Nabi agung, Kekasih Allah swt Pencipta Alam Semesta.”
Pada malam ke 9 :
Allah swt semakin mencurahkan rahmat belas kasih sayang kepada Sayyidah Aminah sehingga tidak ada sedikitpun rasa sedih, susah, sakit, dalam jiwa Sayyidah Aminah.
Pada malam ke 10 :
Sayyidah Aminah melihat tanah Tho’if dan Mina ikut bergembira menyambut kelahiran Baginda Nabi Muhammad saw.
Pada malam ke 11 :
Sayyidah Aminah melihat seluruh penghuni langit dan bumi ikut bersuka cita menyongsong kelahiran Sayyidina Muhammad saw.

Malam detik-detik kelahiran Rasulullah, tepat tanggal 12 Rabiul Awwal jam 2 pagi. Di malam ke 12 ini langit dalam keadaan cerah tanpa ada mendung sedikitpun. Saat itu Sayyid Abdul Mutholib (bapa saudara Nabi Muhammad saw) sedang bermunajat kepada Allah swt di sekitar Ka’bah. Sayyid Aminah sendiri di rumah tanpa ada seorangpun yang menemaninya.
Tiba-tiba beliau, Sayyidah Aminah melihat tiang rumahnya terbelah dan perlahan-lahan muncul 4 wanita yang sangat anggun, cantik, dan jelita diliputi dengan cahaya yang memancar berkemilau serta semerbak harum memenuhi seluruh ruangan.

Wanita pertama datang berkata,”Sungguh berbahagialah engkau wahai Aminah, sebentar lagi engkau akan melahirkan Nabi yang agung, junjungan semesta alam. Beliaulah Nabi Muhammad saw. Kenalilah aku, bahwa aku adalah istri Nabi Allah Adam as, ibunda seluruh uamt manusia., aku diperintahakan Allah untuk menemanimu.”
Kemudian datanglah wanita kedua yang menyampaiakan kabar gembira,

“Aku adalah istri Nabi Allah Ibrahim as diperintahkan Allah swt untuk menemanimu.”

Begitu pula menghampiri wanita yang ketiga,
Aku adalah Asiyah binti Muzahim, diperintahkan Allah untuk menemanimu.”
Datanglah wanita ke empat,
”Aku adalah Maryam, ibunda Isa as menyambut kehadiran putramu Muhammad Rasulullah.”
Sehingga semakin memuncak rasa kedamaian dan kebahagiaan ibunda Nabi Muhammad saw yang tidak bisa terlukiskan dengan kata-kata. Keajaiban berikutnya Sayyidah Aminah melihat sekelompok demi sekelompok manusia bercahaya berdatangan silih berganti memasuki ruangan Sayyidah Aminah dan mereka memanjatkan puji-pujian kepada Allah swt dengan berbagai macam bahasa yang berbeda.

Detik berikutnya Sayyidah Aminah melihat atap rumahnya terbuka dan terlihat oleh beliau bermacam-macam bintang di angkasa yang sangat indah berkilau saling beterbangan.
.
Detik berikutnya Allah bangun dari singasanaNya dan memerintahkan kepada Malaikat Ridwan agar mengetuai seluruh bidadari syurga agar berdandan cantik dan rapih, memakai segala macam bentuk perhiasan kain sutra dengan bermahkota emas, intan permata yang bergemerlapan, dan menebarkan wangi-wangian syurga yang harum semerbak ke segala arah. lalu  bidadari itu dibawa ke alam dunia oleh Malaikat Ridwan, terlihat wajah bidadari itu gembira.

Lalu Allah swt memanggil : “Yaa Jibril… serukanlah kepada seluruh arwah para nabi, para rasul, para wali agar berkumpul, berbaris , bahwa sesungguhnya Kekasihku cahaya di atas cahaya, agar disambut dengan baik dan suruhlah mereka menyambut kedatangan Nabi Muhammad saw.
Yaa Jibril… perintahkanlah kepada Malaikat Malik agar menutup pintu-pintu neraka dan perintahakan kepada Malaikat Ridwan untuk membuka pintu-pintu syurga dan bersoleklah engkau denagn sebaik-baiknya keindahan demi menyambut kekasihKu Nabi Muhammad saw....
Yaa Jibril… bawalah  malaikat yang ada di langit, turunlah ke bumi, ketahuilah KekasihKu Muhammad saw telah siap untuk dilahirkan dan sekarang tiba saatnya Nabi Akhiruzzaman.”

Dan turunlah semua malaikat, maka penuhlah isi bumi ini dengan  malaikat. Lalu ibunda Rasulullah saw di bumi, beliau melihat malaikat itupun berdatangan membawa kayu-kayu gahru yang wangi dan memenuhi seluruh jagat raya. Pada saat itu pula mereka semua berdzikir, bertasbih, bertahmid, dan pada saat itu pula datanglah burung putih berkilau cahaya mendekati Sayyidah Aminah dan mengusapkan sayapnya pada Sayyidah Aminah, maka pada saat itu pula lahirlah Muhammad Rasulullah saw dan tidaklah Sayyidah Aminah melihat kecuali cahaya, tak lama kemudian terlihatlah jari-jari Nabi Muhammad saw bersujud kepada Allah seraya mengucapkan,
Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Walhamdulillahi katsiro, wasubhanallahibukrotan wa asiilaa.”

Semakin memuncaklah kegembiraan seluruh alam dunia dan semesta dan terucaplah “Yaa Nabi Salam Alaika… Yaa Rasul Salam Alaika… Yaa Habib Salam Alaika… Sholawatullah Alaika.. ”

Matanya bagaikan telah dipakaikan sifat mata, senyum indah terpancar dari wajahnya dan hancurlah berhala-berhala dan bergembiralah semua alam semesta menyambut kelahiran Nabi yang mulia…


 

Thursday, February 10, 2011

Sambut & Sahutlah =)

Bismillahir-Rahmanir-Rahim....

Allah berfirman didalam Al-Quran, Surah Al-Anfal;24,

 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَجِيبُواْ لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمۡ لِمَا يُحۡيِيڪُمۡ‌ۖ
(Wahai orang-orang yang beriman, sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila Dia menyeru kamu kepada perkara-perkara yang menjadikan kamu hidup sempurna..........)

Ya Allah, jadikanlah ungkapan ini sentiasa bersemi dihatiku. Tetapkan aku atas landasan Agama-Mu, yg diturunkan melalui Lidah Suci Nabi-Mu.
Perkuatkanlah azam kami dalam mentaati perintah-Mu & Rasul SAW, yg mana perintah dan seruan yg tiada lain hanyalah utk menghidupkan (Zahir & Batin Kami)
Jadikan kami ummat yg istiqamah dlm menjalani Sunnah2 Nabi SAW, kerana disebalik sunnah adanya hikmah dan disebalik hikmah adanya pula Rahmat Allah.
Dan hindarilah kami dari meninggalkan apa yg kami serukan kpd org ramai, Amat besarlah kebencian Engkau akan kelakuan itu. 
Amin... Amin.... Amin.... Ya Rabbal-'Alamin....


Waminallahit-taufiq
Wassalam... =)


Sunday, February 6, 2011

Cuti-Cuti Matrikulasi... =)

Bismillahir-Rahmanir-Rahim
Assalamu 'alaikum buat para pembaca sekalian {kalau ada la, sbb rasanya mcm tak ada}


Tajuk posting kali nih tak ada niat sama sekali utk mempromosikan Cuti yg akan anda nikmati apabila memasuki program Matrikulasi KPM. Simpan jauh2 la angan2 seperti itu, kerana masuk saja ke program tu, anda akan ''DILAYAN TERBAIK PUNYEEE!!!'' Kerana andalah permata harapan bangsa.. Get it??? (Permata/berlian terbentuk dari unsur Carbon yg diberikan tekanan yg hebat selama jutaan tahun, jd falsafah td digunapakai dlm membentuk peribadi manusia..... Wallahua'lam  bisshawab) hahaha.......

Tapi, apa yg nak ditulis ni sebenarnya tentang pengalaman cuti Tahun Baru Cina. Boleh dikatakan antara cuti2 yg agak best semenjak aku mengikuti program nih.
Sehabisnya kelas petang selasa lepas, terus kebilik & mulalah berkemas2 & memunggah baju2 kotor yg perlu dibasuh, maklumlah, 3 hari hujan tak berhenti.. leceh nak basuh baju. Kain yg sebelum2 ni pun tak kering2. Jadi, basuh baju di rumah dgn bantuan mesin basuh merupakan solusi yg terbaik!!!  Tak boleh bla..... hahahaha...

Sampai saja rumah, terus basuh baju, sementara tu sempat la tgk tv. Sebelum tu, ada lah seorang sahabat aku yg comel (klik sini) mempelawa aku pergi jalan2 dekat Seremban. Idea bagus, sebab dah lama tak "hang out" dgn kawan2 sekolah dulu & sekolah jiran... =p.... Aku pun ok saja la.... yg tak bestnya, aku jgk lah yang kena sediakan transport adeh...... hahahaha..... Nasib baik dapat buat 'reservation' dgn ayah tersayang.
Petang tu jgk aku terus keluar pergi gunting rambut, kasi 'SMART' sikit. -LOL- (perasan amek la kau azam oi!!)

Nak dijadikan cerita, aku & rakan2 pun berangkatlah ke Seremban. Kami semua ber-6. Sampai Jaya Jusco Seremban2, terus tempah tiket wayang; cerita KHURAFAT. (1st time tgk cerita hantu kat wayang.. ngee...)
Aku pun ok saja la. Walaupun agak tertanya2 apakah reaksi pabila menonton nanti, menjeritkah? atau menggigilkah???  hahahahaha..... Wayang mula pukul 4 ptg, maka aku dengan Kurt Physicit pergi la jenguk2 Popular Bookstore & yg perempuan pula mulalah nak bershopping2 (part yg malas nak join, mmg dasar perempuan..hahaha)
Bila perut dah lapar, semua menghala ke FOOD-COURT. Usai makan, kami berbual2 tentang mcm2 hal, pasal U masing2, pasal sekolah & kawan lama, mengutuk orang pun ada juga.... Astaghfirullah.... haha....

Paling best, bila tgk wayang.....org menjerit2 masa hantu menjelma. Aku pun terkejut2 jgk la, nasib baik jantung masih tiptop. Mmg tak boleh blah btul!!!! Tapi mmg happening. Best.. =)
 Habis tgk wayang, kaum hawa sambung aktiviti shopping lagi sekali.... Ya Allah.... Tak faham aku, dah la cina2 tu nak tutup kedai sebab diorg nak pegi makan besar Tahun Baru Cina, tapi mcm la bdk2 perempuan tu peduli... =)
Kami semua balik ke sarang masing2 {ie. rumah} pukul 7.35 mcm tu la. Itupun ada yg abah dia dah telefon tanya kenapa tak balik2. Sampai aku pula yang naik risau. huhu...
But, so far so good. Alhamdulillah.
Lepas hantar kawan2 balik ke rumah masing2, aku terus balik kampung. But the worse is coming. time for me to do some Mathematics!!!!!! #$$%&^&^((*() Bepinau2 mata nak menyiapkannya.... hahaha
Lepas ni Biology!!! apasal lah byk sangat????? Esok dah nak balik kolej pulak! Adoih!!!

Apa-apa pun, cuti TERBAEK lah!! Thanks because spending some time with me. Lepas ni tak ada lagi cuti panjang, adoi! Tunggu la sampai habis Program Matrikulasi. Harap2 dapat skor yg terbaik dlm PSPM II ni & dapat pointer yg bagus moga dpt U & kursus pengajian yg baik =) Doakan ya, Ibu ayah, kawan2, Sahabat2.... 

Waminallahit-taufiq
Wassalam....